მელოტა საშუალო
სიდიდის ფრინველია წონით 500-1150გრამია. მამალი ცოტათი დიდია დედალზე.
შეფერილობაში სქესის შორის განსხავება არარის. ზრდასრული ფრინველის საერთო
შესახედაობა მურა_შავია, მაგრამ თავი და კისერი უფრო მუქი შავი აქვს,
მოცისფრო ელფერში; შავი სხეულის სხვა ნაწილებიც, თუმცა ქვემო მხარე უფრო
ასპიდურ_რუხია. მომქნევები-მორუხო-მურაა, ხოლო მეორე რიგის მომქნევების
წვეროები-ღია ფერისაა. შიბლი და თხემის წინა ნაწილი მელოტია და თეთრია
ასევე თეთრია ნისკარტიც, მაგრამ ძირში მოწითალოა .ფეხები მოცისფრო-რუხია.
ახალგაზრდებს შუბლის მელოტი ნაწილი ვიწრო და სოლისებური აქვთ; თავი და
მთეელი ზურგის მხარე მურაა, მუცლის მხარე მორუხო თეთრია, ყელი,თავის
გვერდები და კისრის წინა ნაწილი თითიქმის სრულიად თეთრი. ცნობილია 3
ქვესახეობა. საქართველოშI მოიპოვება ჩვეულებრივი მელოტა. ბუდობს ევროპის და
აზიის დიდ ნაწილში, ახალ გვინეაში, ავსტრალიაში, ტანსმანიაზე,
ჩრდილო-დასავლეთ აფრიკაში და ნილოსის დელტაში. ევროპასა და აზიის ჩრდილოეთ
საზღვარი გადის სკანდინავია-ფინეთის სამხრეთ ნაწილში, სანკტ-პეტერბურგთან
და ართიშის შესართავთან, ენისეის აუზის 59_ე პარალელზე. სამხრეთით
მოიპოვება თიტქმის მთელ ევრაზიაში. იზამთრებს სამხრეთ ევროპაში, ჩრდილოეთ
აფრიკასა და მთელ სამხრეთ აზიაში. საქართველოში მობინადრე. ბინადრობს
მტკნარ ან მომლაშო დამდგარ წყასლატევებზე უხვათ გავითერებული სეტბორილი
ლელქაშით, ლერწმითა და ისლით, უპირატესად დაბლობებში თუმცა შესაფერი
ბიოტოის არსებობის სემთხვევასი ზოგან მთაშიც მოიპოვება.ბუდობს ცალკეულ
წყვილებათ, მაგრამ ბუდეები შეიძლება ერთმანეთთან ახლოსაც იყოს. ბუდეს
აკეთებს ხმ,ელი ლელის,ლერწმის,ლაქაშის გროცვაზე უშუალოდ წყლის ზედაპირზე.
აპრილის მეორე ნახევარში დებს 6-15 კვერცხს. საინკუბაციო პერიოდო 24 დღემდე
გრძელდება ძირითადად ფიტოფაგი ფრინველია. მცირე რაოდენობით იკვებება
ცხოველური საკვებითაც.ჭამს უმთავრესად მცენარეთა მსვანე ნაწილებს და
თესლებს. ცხოველური საკვებიდან წყლის მწერებს, მოლუსკებს, პატარა ზომის
თევზებს. სანადირო ფრინველია, ზოგან დიდი რაოდენობით მოიპოვება. ჩვენში
რატომღაც მასზე ნადირობა პოპულარული არარის, არადა კმაოდ აზარტული
სანადიროა,ხორცით მაღალი ღირსებისა და იხვებისას ნამდვილად სჯობია
იხვებისას ნამდვილად ჯობიაო...რავიცი, ჩემებს და არც მე არ მოგვწონს მაგის ხორცი, არც ჩემს ახლომახლო უმეტესობას. აქ, ფოთში ხომ არ ჭამს რაიმეს ისეთს, რომ გემო უფუჭდება... თუ დამზადების რაიმე განსაკუთრებული ტექნოლოგია ჭირდება? tchipa axotnik, იქნებ რეცეპტებიც მოიძიო
კომენტარის დამატება შეუძლიათ მხოლოდ დარეგისტრირებულ მომხმარებლებს [ რეგისტრაცია | შესვლა ]
შესვლის ფორმა
ძებნა
მინი-პროფილი
მოგესალმები: სტუმარო
კეთილი იყოს თქვენი მობრძანება. გთხოვთ დარეგისტრირდეთ ან გაიაროთ ავტორიზაცია!
ვებ-გვერდზე გამოქვეყნებული მასალის გამოყენების ყველა უფლება ეკუთვნის საიტი "www.bazieri.ge"-ს ადმინისტრაციას. ამ მასალის (თუ მასალას სხვა რამ არ აქვს მითითებული) ნაწილობრივი ან სრული გამოყენება საიტი "ბაზიერი"-ს ადმინისტრაციასთან წერილობითი შეთანხმების გარეშე ან წყაროს: www.bazieri.ge-ს მითითების გარეშე დაუშვებელია !!!